ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ & ΓΟΥΙΝΙ / CHRISTOPHER ROBIN


ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ & ΓΟΥΙΝΙ / CHRISTOPHER ROBIN

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD ENTERTAINMENT.

Βαθμολογία: 3/5
Ο Κρίστοφερ Ρόμπιν, ένας σκληρά εργαζόμενος οικογενειάρχης, συναντά τον παιδικό του φίλο, τον Γουίνι το Αρκουδάκι (Winnie the Pooh), ο οποίος τον παρασέρνει άθελά του σε μια περιπέτεια και τον βοηθάει να ανακαλύψει τη χαρά της ζωής. 

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε τρία χωρικά επίπεδα. Ξεκινά στο υπαίθριο ειδυλλιακό Σάσεξ, όπου ο Κρίστοφερ Ρόμπιν ζει σε ένα φανταστικό δάσος ανέμελα την παιδική του ηλικία μαζί με τους αγαπημένους του φίλους, τον μελαγχολικό, μόνιμα πεινασμένο, αλλά σοφό Γουίνι το αρκουδάκι, τον γεμάτο ενέργεια τολμηρό και τρελούτσικο τίγρη, το διστακτικό και φοβισμένο γουρουνάκι, τον καταθλιπτικό και μίζερο γάιδαρο, τη σοβαρή και διανοούμενη κουκουβάγια, τη γλυκιά μαμά καγκουρό και το χαριτωμένο μικρό της, και τον υπολογιστικό λαγό. 

Η αρχή της ταινίας επικεντρώνεται στη συναισθηματικά φορτισμένη μετάβαση του Κρίστοφερ Ρόμπιν από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και τη διαδικασία του αποχαιρετισμού των φίλων του με μεγαλόστομες υποσχέσεις για παντοτινή φιλία. Ο Κρίστοφερ αφήνει πίσω του το φανταστικό δάσος του Σάσεξ και περνάει στην πραγματική σκληρή ζωή του οικοτροφείου και αργότερα της εργασίας, αλλά και του πολέμου. Στο μεταπολεμικό θορυβώδες και μουντό Λονδίνο εκτυλίσσεται το δεύτερο μέρος της ιστορίας, με τον Κρίστοφερ Ρόμπιν να έχει γυναίκα και μία κόρη (στην ηλικία του Ρόμπιν στο ξεκίνημα της ταινίας), και να εργάζεται ως υπεύθυνος σε μια μεγάλη επιχείρηση με βαλίτσες. Ο πρωταγωνιστής δεν θυμίζει πλέον καθόλου τον παλιό του εαυτό, που γνωρίσαμε στην αρχή της ταινίας. Είναι σκυθρωπός, δεν γελάει ποτέ, δεν έχει καθόλου χρόνου για διασκέδαση και για την οικογένειά του, ασχολείται μόνο με τη δουλειά του. Είναι βαρετός και μίζερος και έχει προβλήματα στη σχέση του με τη γυναίκα του και το παιδί του. Εδώ κάνει την επανεμφάνιση του ο Γουίνι το αρκουδάκι, ο οποίος ψάχνοντας μέσα στην πυκνή ομίχλη φαγητό και τους φίλους του περνάει από μια κουφάλα δέντρου στο σκοτεινό Λονδίνο όπου και συναντάει τον παλιό του φίλο, τον Κρίστοφερ Ρόμπιν. Ο Γουίνι δεν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τον παιδικό του φίλο, τον οποίο παρασέρνει σε μια περιπέτεια αναζήτησης του χαμένου (παιδικού) εαυτού στο φανταστικό δάσος του Σάσεξ. Σε ένα παράλληλο πραγματικό χωρικό επίπεδο, στο υπαίθριο Σάσεξ βρίσκεται το πατρικό του Κρίστοφερ, το οποίο επισκέφτηκαν η γυναίκα και η κόρη του για σαββατοκύριακο. 

Ο Κρίστοφερ ξαναβρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό με τη βοήθεια του Γουίνι, ο οποίος θυμίζει Κοέλιο για παιδιά, ή δάσκαλο του Τάο με τις τελείως "παιδικές" και γι αυτό απλές αλλά "σοφές" ατάκες που ανταλλάσει με τον Κρίστοφερ Ρόμπιν.

Η ιστορία αντλεί από τον ρομαντικό λόγο για την παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια διάχυτη νοσταλγία για το παρελθόν και την περασμένη πλέον παιδική ηλικία, η οποία φυσικοποιείται και εξιδανεύεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή και το τέλος της ιστορίας συνδέονται μ' αυτή. Ο Κρίστοφερ φεύγει από το ανέμελο, πλήρες και γεμάτο ευχάριστες περιπέτειες και συναισθήματα φανταστικό δάσος, το οποίο αποτελεί τον ιδεατό τόπο της παιδικής ηλικίας. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να λέει η αφήγηση ότι σε αυτόν τον τόπο πραγματώνεται οιυσιαστικά η παιδική ηλικία, ένας τόπος μακρυά από έγνοιες, άγχη και προβλήματα. Ο ήρωας, μεγάλος πια, επιστρέφει σ' αυτόν τον φανταστικό τόπο για να ξαναβρεί τον χαμένο, αυθεντικό εαυτό του που ταυτίζεται εν τέλει με αυτόν που είχε όταν ήταν παιδί. Ο Κρίστοφερ Ρόμπιν γνώριζε όταν ήταν παιδί, μετά που μεγάλωσε ξέχασε και στο τέλος θυμήθηκε. Ο Κρίστοφερ είναι ένα "ρουσωικό" παιδί, το οποίο μέσα από την επαφή του με τον πολιτισμό των ενηλίκων έχασε την παιδική του σοφία και αυθεντικότητα. Η διάχυτη νοσταλγία, η συγκίνηση, ο ρομαντισμός γενικότερα επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η ταινία ανήκει στη Disney, την πολιτισμική βιομηχανική "μήτρα" του ρομαντισμού γύρω από την παιδική ηλικία.

Η αφήγηση αντιπαραθέτει σημαντικές θεματικές όπως η παντοτινή φιλία, η οικογένεια και ο ελεύθερος χρόνος από τη μία και η σκληρή δουλειά και οι υποχρεώσεις από την άλλη, παίρνοντας σαφέστατη ιδεολογική θέση υπέρ των πρώτων αξιών. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για μια ριζοσπαστική ταινία, αφού κάνει κριτική στις αξίες με βάση τις οποίες οργανώνεται ο σύγχρονος καπιταλιστικός κόσμος. Ωστόσο, στο τέλος η ταινία εξισορροπεί ιδεολογικά και χάνει την ριζοσπαστική δυναμική της, καθώς δεν αμφισβητείται συνολικά ο τρόπος ζωής που έχει αλλοτριώσει τον Κρίστοφερ Ρόμπιν, ο οποίος δεν τον αφήνει πίσω του για έναν άλλο τρόπο ζωής που θα θυμίζει την ελευθερία, την περιπέτεια, τη δημιουργικότητα του φανταστικού κόσμου του Σάσεξ, αλλά παραμένει στην εργασία του, με κάποιες αλλαγές που βελτιώνουν κάπως τόσο τη δική του ζωή όσο και των συναδέλφων του. Συγκεκριμένα κερδίζουν τη δυνατότητα του ρεπό και των διακοπών πείθοντας τα αφεντικά τους ότι αυτή η προσέγγιση είναι πιο προσοδοφόρα. Με άλλα λόγια, ο Κρίστοφερ αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κοινωνική πραγματικότητα και απλά διαπραγμάτευται καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Συνολικά η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα από παιδιά (5+) και μεγάλους, είναι καλοφτιαγμένη και έχει αρκετές αστείες σκηνές, ιδιαίτερα αυτές με πρωταγωνιστή τον Γκάρι τον γάιδαρο.  Μάλιστα η ταινία κλείνει ωραία με όλους τους ήρωες να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές απολαμβάνοντας τα δροσιστικά ποτά τους υπό τους ήχους του Busy doing nothing https://www.youtube.com/watch?v=noB-xNUQ9Gk



Επιλεκτικές κριτικές και στοιχεία για την παραγωγή της ταινίας:
https://www.imdb.com/title/tt4575576/
https://www.lifo.gr/guide/cinema/4430/kristofer-kai-goyini
https://www.athinorama.gr/cinema/movie/kristofer_kai_gouini-10061720.html
http://www.cineramen.gr/kritiki-gia-tin-tainia-christopher-robin/
https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-moral-clarity-of-christopher-robin

Comments