HOTEL TRANSYLVANIA 3: SUMMER VACATION - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΕΡΑΤΩΝ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Βαθμολογία: 2.5/5
Η κόρη του δράκουλα, Μέιβις, αποφασίζει να κλείσει οικογενειακό πακέτο διακοπών, μια εξωτική κρουαζιέρα στο Τρίγωνο των Βερμούδων, για τον εργασιομανή πατέρα της, ξενοδόχο, τον οποίο θα συνοδεύσει όλη η τερατοπαρέα. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας ο πρωταγωνιστής Δράκουλας θα πάθει "Zing", που στη γλώσσα των τεράτων σημαίνει ότι ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Θα ερωτευτεί την καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου Έρικα, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δισέγγονη του διάσημου κυνηγού τεράτων και άσπονδου εχθρού του Έιμπρααμ βαν Χέλσινγκ.

Ο Δράκουλας θα πάθει Zing για δεύτερη φορά στη ζωή του, την πρώτη φορά το ένοιωσε με τη γυναίκα του, η οποία έχει πεθάνει, κι αυτό είναι κάτι που αμφισβητεί μία βασική παραδοχή του κόσμου των τεράτων (αλλά και των ανθρώπων), σύμφωνα με την οποία μία φορά παθαίνει κανείς Zing. Η διαπίστωση και η αποδοχή ότι μπορεί κάποιος να ερωτευτεί ξανά στη ζωή του, διευθετεί την ένταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας σε παρόμοιες περιστάσεις χηρείας, ή διαζυγίου. Με άλλα λόγια, η ταινία δείχνει ότι είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος (ή ένα τέρας...) να ξαναφτιάξει τη ζωή του με μια νέα ή ένα νέο σύντροφο σε περίπτωση που μείνει μόνος ή μόνη. Σημαντικό θέμα που πραγματεύεται η ταινία είναι η διαφορετικότητα, η αναγνώριση και η αποδοχή της οποίας πραγματοποιείται μέσω του αμοιβαίου έρωτα του δράκουλα με την καπετάνιο, η οποία είναι άνθρωπος. Αξίζει να ειπωθεί ότι, ο πρωταγωνιστής δράκουλας έχει "χωριάτικη" προφορά που τον γελοιοποιεί, με αυτόν τον τρόπο όμως εξισορροπείται και εξουδετερώνεται η επικίνδυνη φύση του. Επιπλέον, η θεματική της οικογένειας απασχολεί την αφήγηση, η οποία παρουσιάζεται ως η πιο σημαντική αξία της ζωής. Η Μέιβις παίρνει την πρωτοβουλία να κάνουν όλοι μαζί ένα καλοκαιρινό ταξίδι προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι οικογενειακοί δεσμοί που απειλούνται από την εντατικοποίηση της εργασίας του πατέρα της. Επομένως, έχουμε μια αντιπαράθεση του κόσμου της εργασίας με αυτόν της οικογένειας με την τελευταία να έχει προτεραιότητα. Εμφανίζεται μόνο ένα μοντέλο οικογένειας, το κλασικό δυτικό μεσοαστικό, το οποίο φυσικοποιείται μέσω της αποσιώπησης άλλων μοντέλων. Τέλος, παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς λόγω των παιδιών και της έλλειψης χρόνου για τους ίδιους και τα ενδιαφέροντά τους, αλλά αυτό εμφανίζεται ως κάτι αναπόφευκτο και φυσιολογικό. 

Η ταινία αυτή είναι το τρίτο σίκουελ του πετυχημένου Hotel Transylvania (2012, 2015). Κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι (2018) λαμβάνοντας θετικές και αρνητικές κριτικές παγκοσμίως. Η έως τώρα πορεία της κρίνεται επιτυχημένη με βάση τις εισπράξεις σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ταινία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά (4+) κρίνοντας από το σλάπστικ χιούμορ, όπου οι ήρωες κάνουν συνεχώς γκάφες και φέρονται ανόητα, αλλά και την αρκετή ποσότητα δράσης διανθισμένη με πολλά gags. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή, την οποία υπογράφουν οι DJ Tiësto και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες. Είναι η δύναμη της μουσικής που κρίνει την έκβαση της ιστορίας, με την αφήγηση να αξιολογεί αρνητικά την ηλεκτρονική μουσική trance που κάνει τους ανθρώπους (και τα τέρατα) επιθετικούς ενώ αξιολογεί θετικά την ποπ, ροκ, τζαζ μουσική, με το χορευτικό τραγούδι Μακαρένα να είναι αυτό που συμφιλιώνει τους πάντες, τέρατα και ανθρώπους. Μέχρι και ο Έιμπρααμ βαν Χέλσινγκ υποκύπτει στο άκουσμα του Μακαρένα και αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερα να ζουν συμφιλιωμένοι οι άνθρωποι με τα τέρατα. Ο παππούς δράκουλας λέει κάποια στιγμή ότι το τραγούδι αυτό (Μακαρένα) είναι "σκουπίδι" αλλά το γέρικο σώμα του δεν μπορεί να αντισταθεί και παραδίδεται στο χορό. Η αρνητική αξιολόγηση του trance τραγουδιού (Seavolution) που αναμετριέται με το Good Vibrations των Beach Boys, το Don't worry be happy του Bobby McFerrin και τελικά με το Μακαρένα και η οριστική του ήττα ίσως είναι μια έμμεση κριτική γενικότερα σε αυτό το είδος μουσικής κυρίως των 90ς, αλλά και ένας αυτοσαρκασμός του DJ Tiësto που το έγραψε για το trance παρελθόν του.

 

Επιλεκτικές κριτικές και στοιχεία για την παραγωγή της ταινίας:
https://www.athinorama.gr/cinema/movie/ksenodoxeio_gia_terata_3_ora_gia_diakopes-10061337.html
https://www.lifo.gr/guide/cinema/4363/ksenodoxeio-gia-terata-3-ora-gia-diakopeshttps:http://www.athensvoice.gr/culture/cinema/459677_xenodoheio-gia-terata-3-ora-gia-diakopes//en.wikipedia.org/wiki/Hotel_Transylvania_3:_Summer_Vacation
https://www.imdb.com/title/tt5220122/


Καλά φτιαγμένο, γεμάτο με μικρά και μεγάλα πλάσματα της μαγείας και του περιθωρίου, το Ξενοδοχείο για Τέρατα με τον μελωμένο παππού Δράκουλα, την οικογένεια και την παρέα του, που πάνε διακοπές από την Τρανσυλβανία σε μια κρουαζιέρα με δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού το αντικείμενο του πόθου του πρωταγωνιστή κρύβει κακία και εκδικητικότητα. Το τρίτο επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων, που θα προβάλλεται στην αγγλική γλώσσα, σε ελληνική μεταγλώττιση ή σε τρεις διαστάσεις, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αφήνοντας τους ενήλικους συνοδούς σε δεύτερη μοίρα, μια και τα αστεία του βασίζονται σε gags πρώτου επιπέδου, συνοδευόμενα από γρήγορη κίνηση και καρτουνίστικο σχεδιασμό. Πηγή: www.lifo.gr

Comments

Popular Posts